De Jaarcyclus - Training

Logo ster 3Het Sjamanistisch jaar is verdeeld in acht keer zes weken. Iedere periode van het jaar wordt gemarkeerd door een feest. De Jaarcyclus duurt een jaar en een dag, en is een heldere basisopleiding waarin je kennismaakt met de aspecten van het Keltisch/Germaans Jaarwiel.

Het is een concrete en direct praktisch toepasbare vorming, een pad van spirituele verdieping en betekenisgeving. Het leren gaat spiraalsgewijs: via de acht fases van het Wiel ga je steeds dieper in de verbinding met jezelf, de Natuur en het Grotere Geheel.

De thema´s van het Jaarwiel zijn:

 • Voorouders en donkere nacht van de Ziel (november - Samhain)
  Samhain 1 agendaIn deze tijd, het Keltische Oud en Nieuw, is de sluier tussen de werelden flinterdun. Een geweldig moment om contact te maken met voorouders die ons kunnen helpen om spirituele wonden en karma te helen. Een weekend om het oude achter te laten en ruimte te creëren voor het nieuwe. We werken met sjamanistische technieken om contact te maken met de voorouders.
 • Innerlijk licht, de Kracht van het Hart (december - Yule - Midwinter)
  yule agenda21 december, de kortste dag van het jaar. Het licht heeft zich tot het uiterste teruggetrokken. In onze harten en zielen leeft het echter volop! Tijdens deze workshop werken we vooral met de energie van het hart, van verbinding en van mededogen en met Lichtwerk.
 • Rebirthing en ontkiemen (februari - Imbolc)
  Imbolc agendaDe natuur is er klaar voor! Hier en daar ontkiemt er al iets. De zaden van liefde en licht die we gezaaid hebben met Yule roeren zich. Langzaam zijn de winterkinderen klaar om opnieuw geboren te worden. Tijdens deze workshop werken we onder andere door middel van rebirthing-technieken om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen.
 • De wijsheid van het (innerlijk) kind (maart - Ostara - Voorjaarsequinox)
  Ostara agendaHet voorjaar is de tijd van het element Lucht, van het kind, van de vroege morgen. Tijdens deze workshop ondersteunen we wat met Imbolc in ons geboren is en helpen we het om tot bloei te komen door het innerlijk kind te ervaren en samen verder te gaan. Een workshop vol spel en avontuur, en kinderlijke wijsheid.
 • Passie, seksualiteit en vruchtbaarheid (mei - Beltane)
  Beltane1 agendaHet volle voorjaar nodigt ons uit om onze sensualiteit en seksualiteit te omarmen en beleven, ons innerlijk vuur te laten branden en te genieten, genieten, genieten…. Een workshop vol genietingen, loslaten van overbodige inhibities en verbinden met hart en ziel. Het bevrijden van je vermogen tot liefhebben via de zintuigen. Reichiaans lichaamswerk en feest!
 • Moed, gemeenschapszin en (maatschappelijke) actie (juni - Litha - Midzomer)
  litha agendaLitha is een viering van het heilig huwelijk, de vereniging van het mannelijk en vrouwelijk principe om dat wat bij Beltane is verwekt te voorzien van een bedding die succes verzekert. Tijdens deze workshop verbind je je vrouwelijkheid en mannelijkheid opdat je de kwaliteiten van beide kunt inzetten om dat wat je werkelijk wilt in de wereld tot een succes te maken. En samen staan we sterker! We werken onder andere met opstellingen.
 • Reflectie, contemplatie, meditatie (augustus - Lughnasadh)
  Lughnasad agendaVeel van wat gezaaid en verzorgd is, is klaar om geoogst te worden. De opbrengst van het afgelopen seizoen komt je toe. Laat los wat niet meer nodig is. Geniet van de vruchten van je werk, en ontspan… kijk in de spiegel van je ziel. Een workshop van meditatie, inkeer en leeg worden. Sjamanistische meditatie- en bewegingstechnieken.
 • Balans – van dualiteit naar uniciteit (september - Mabon - Herfstequinox)
  Mabon agendaDeze workshop draait om balans, evenwicht tussen al je delen. Licht, donker, groot, klein, lief, stout, loser, winner…. Emoties worden geïntegreerd en in evenwicht gebracht. Nu is het moment van volwassenheid. We werken onder andere met Gestalttechnieken.

Na het eerste jaar zijn er twee opties

 • Een vervolgjaar in een vaste groep, waarin je persoonlijke groei steeds verder en dieper gaat.
 • Opleiding tot sjamaan. Dit is een zeer persoonlijk traject. Afhankelijk van je eigen startpunt en interesses begeleid ik je via sessies en opdrachten. Assistentie bij de jaarfeesten maakt deel uit van de opleiding. Hoe snel of langzaam het gaat, en wat precies jouw sjamanistische weg wordt, zal onderweg duidelijk worden.